مجازات متلک انداختن و نحوه شکایت از آن
آیا متلک انداختن جرم است ؟ آیا قانون از زنان و دختران در این باره حمایت کرده است؟ آیا این جرم توسط زنان علیه زنان نیز قابل تحقق است؟
آیا متلک انداختن جرم است ؟ آیا قانون از زنان و دختران در این باره حمایت کرده است؟
پاسخ به این سوال مثبت است. متلک پرانی جرم محسوب شده و از اطفال و بانوان حمایت قانونی در این موضوع صورت گرفته است. به استناد ماده ۶۱۹ قانون مجازات اسلامی هر کس در اماکن عمومی یا معابر متعرض یا مزاحم اطفال یا زنان بشود یا با الفاظ و حرکات مخالف شوون و حیثیت به آنان توهین نماید به حبس از دو تا شش ماه و تا (۷۴) ضربه شلاق محکوم خواهد شد.
ماده 619 قانون مجازات اسلامی (تعزیرات و مجازاتهای بازدارنده) :
هر کس در اماکن عمومی یا معابر متعرض یا مزاحم اطفال یا زنان بشود یا با الفاظ و حرکات مخالف شوون و حیثیت به آنان توهین نماید به حبس از دو تا شش ماه و تا (74) ضربه شلاق محکوم خواهد شد.
منظور از اطفال در ماده 619 قانون مجازات اسلامی
با توجه به بند «الف» ماده یک قانون حمایت از اطفال و نوجوانان مصوب 1399 و لحاظ ماده 147 قانون مجازات اسلامی مصوب 1392 و تبصره یک ماده 1210 قانون مدنی «منظور از اطفال» در ماده 619 قانون مجازات اسلامی مصوب 1375 (تعزیرات) ، افرادی است که به سن بلوغ شرعی نرسیده باشند.
منظور از اماکن عمومی و معابر در ماده 619 قانون مجازات اسلامی
منظور از اماکن عمومی مذکور در ماده 619 قانون مجازات اسلامی 1375، محل هایی است که معّد برای ورود عموم است و مردم بدون نیاز به کسب اجازه حق ورود دارند، مانند، ادارات، اماکن مذهبی، و مراکز خرید و پذیرائی، بنابراین اماکنی مانند پادگان نظامی یا ادارات دولتی خاص نظیر اداره اطلاعات و زندانها که مهّیا برای ورود عموم نمیباشد شامل اماکن عمومی نمیگردد. به عبارت دیگر منظور از اماکن عمومی و معابر محل های رفت و آمد داخل یا خارج از شهر و منظور از اماکن عمومی کلیه اماکنی است که رفت وآمد یا حضور اشخاص در آنجا برای مردم یا طبقات خاصی از مردم آزاد باشد، مثل مساجد و هتل و دانشگاه و سینما و نظایر آن.
شرط تحقق جرم
شرط تحقق این جرم آن است که توهین مغایر با شان و حیثیت قربانی جرم باشد. عنصر معنوی به معنای قصد و عمد در انجام جرم است؛ یعنی فرد با داشتن سوءنیت و سوءقصد برای انجام جرم اقدام میکند یا ایجاد مزاحمت را انجام میدهد. به استناد صورتجلسه نشست قضایی مورخ 1398/10/15، موضوع ماده 619 قانون مجازات اسلامی ناظر به توهین به بانوان به اعتبار جنسیت آنها است.
آیا این جرم توسط زنان علیه زنان نیز قابل تحقق است؟
با مستند به نظریه مشورتی شماره 7/98/499 مورخ 1398/09/03 پاسخ مثبت است؛ زیرا با توجه به اطلاق عبارت «هر کس» در ابتدای ماده 619 قانون مجازات اسلامی و فلسفه وضع و تصویب این ماده که همانا حمایت از شأن و حیثیت زنان و کودکان در مقابل مزاحمتها در اماکن عمومی و معابر میباشد، لذا جرم موضوع این ماده توسط زنان نیز قابلیت ارتکاب دارد.
پیگیری و شکایت
با توجه به مجازات مطرح در ماده 619 قانون تعزیرات (حبس از دو تا شش ماه و تا 74 ضربه شلاق)، نظر به اینکه حسب ماده ی 19 و تبصره 3 آن از قانون مجازات اسلامی که بیان می دارد در صورت تعدد مجازات، مجازات شدید تر ملاک است و در ما نحن فیه، مجازات شلاق تا 74 ضربه در درجه شش قرار میگیرد فلذا دادرسرای محل وقوع جرم صلاحیت رسیدگی و انجام تحقیقات مقدماتی را دارد. لذا در صورت وقوع جرم توهین، قربانی جرم یعنی کسی که به او توهینی روا داشته شده است باید برای پیگیری موضوع و تحت تعقیب قرار دادن کسی که اقدام به توهین کرده است به دادسرای محل وقوع جرم مراجعه و با ابراز دلایل خود از جمله شهادت شهود موضوع را ثابت و متهم را به مجازات قانونی محکوم کند.
برای اینکه وقوع جرم مزاحمت را به اثبات برسانید از یکی از راههای زیر میتوانید اقدام کنید:
- شهادت شاهدان (حاضرین در محل)
- وقوع جرم در حضور نیروی انتظامی
- اقرار و اعتراف مرتکب
- ثبت اتفاق توسط دوربینهای خیابانی و شهری
کاربردی و عالی بود. با تشکر
سپاس از شما
سلام و عرض خسته نباشید
مدتیه موقع رفتن به سر کار آقایی ک سوار ماشینش هست متلک میگه و به راه خودش ادامه میده بار سوم هست ک این اتفاق از طرف یه شخص میوفته من شماره پلاکش رو برداشتم و میخواستم به ۱۱۰ اطلاع بدم که این مطالب رو اینجا خواندم.بنظر شما من وقت دارم که برم دادگاه و شکایت ثبت کنم؟؟؟تازه شاهد هم میخواد!!!
با سلام و احترام.
بله امکان طرح شکایت وجود دارد منتها نیازمند ادله قابل اثبات یا دو شاهد است.