ای اهل ایمان، شراب و قمار و بتپرستی و تیرهای گروبندی همه اینها پلید و از عمل شیطان است، از آن البته دوری کنید تا رستگار شوید.
قمار چیست؟
قمار، به فعالیتی گفته میشود که در آن افراد با پرداخت پول یا ارزش دیگری، بر اساس شانس یا مهارت خود، در یک بازی یا شرطبندی شرکت میکنند و در صورت برنده شدن، مبلغ یا پاداشی را دریافت میکنند. در قمار، همیشه احتمال باخت وجود دارد و معمولاً نتیجه بازی غیرقابل پیشبینی است.
قمار میتواند به روشهای مختلفی انجام شود، از جمله:
بازیهای کارتی (مثل پوکر یا بلکجک)
ماشینهای اسلات
شرطبندیهای ورزشی
لاتاری و بختآزمایی
بازیهای کازینویی آنلاین و حضوری
ویژگیهای اصلی قمار:
ریسک مالی: فرد پول یا ارزش مشخصی را در بازی قرار میدهد، بدون تضمین برای بازگشت آن.
عنصر شانس یا مهارت: شانس، نقش مهمی در نتیجه قمار دارد، اما برخی بازیها ممکن است نیاز به مهارت نیز داشته باشند.
پاداش یا جایزه: در صورت برد، بازیکن ممکن است پاداشی دریافت کند.
قمار در حقوق
قمار جرم است و مجازات دارد. طبق ماده 705 قانون مجازات اسلامی مصوب1375؛ قمار بازی با هر وسیلهای ممنوع و مرتکبین آن به یک تا شش ماه حبس و یا تا (74) ضربه شلاق محکوم میشوند و در صورت تجاهربه قماربازی به هر دو مجازات محکوم میگردند.
عنصر قانونی جرم قمار
هر نوع توافق با هدف برد و باخت یا پیشبینی موضوعات و قرعهکشیهایی که در نتیجه آن پرداختهای مالی به برنده یا بازندگان صورت گیرد، جرم محسوب میشود.
مجازات جرم قمار
جزای نقدی درجه شش یا معادل یک تا سه برابر مجموع اموال و عواید ناشی از جرم، هر کدام بیشتر باشد.
ضبط اموال و عواید به نفع دولت.
نکته: اگر مرتکب پیش از تعقیب یا پس از شروع به تعقیب با مراجع قضائی همکاری مؤثر در شناسایی سردستهها و اموال آنها داشته باشد، پس از ضبط اموال، از تعقیب معاف میشود.
استثنای قمار
مسابقات نظامی مانند سوارکاری، تیراندازی و شمشیربازی مشمول جرائم موضوع این ماده 705 قانون مجازات اسلامی نیستند.
نص ماده 705 قانون مجازات اسلامی
(اصلاحی 1401/12/03) – ارتکاب هر یک از رفتارهای مذکور در بندهای (1) تا (3) این ماده جرم است و هر شخص به هر نحوی در فضای حقیقی یا مجازی یکی از رفتارهای مذکور را مرتکب شود، علاوه بر ضبط اموال و عواید حاصل از جرم به نفع دولت، به جزای نقدی درجه شش یا جزای نقدی معادل ارزش یک تا سه برابر مجموع اموال و عواید ناشی از جرم، هر کدام بیشتر باشد، محکوم میشود:1- هر نوع توافق صریح یا ضمنی با هدف برد و باخت که به موجب آن بازنده یا بازندگان یا شخص ثالثی ملتزم به پرداخت وجه مال منفعت، خدمت یا امتیاز مالی به صورت مستقیم یا غیر مستقیم به برنده یا برندگان یا شخص ثالثی میشوند.
2- هر نوع مشارکت دو یا چند شخص در خصوص پیش بینی موضوعی خاص یا فرض وقوع امری خاص، که بازنده یا بازندگان ملزم به پرداخت وجه، مال، منفعت، خدمت یا امتیاز مالی یا هر امتیاز دیگری به صورت مستقیم یا غیر مستقیم به برنده یا برندگان یا شخص ثالثی باشند.
3- مشارکت دو یا چند شخص در خصوص انجام قرعه کشی با هر اقدام مبتنی بر شانس یا انتخاب تصادفی که در نتیجه آن کل یا بخشی از وجه مال منفعت، خدمت یا امتیاز مالی پرداخت شده یا در تعهد پرداخت قرار گرفته شرکت کنندگان به صورت مستقیم یا غیر مستقیم به یک یا چند نفر از شرکت کنندگان که بر مبنای قواعد آن مشارکت برنده محسوب میشوند، پرداخت شود.
تبصره 1- التزام به پرداخت وجه، مال، منفعت، خدمت یا امتیاز مالی به صورت مستقیم یا غیر مستقیم به برنده یا برندگان مسابقات سوارکاری، تیراندازی و شمشیربازی و مسابقه با تانک، هواپیما و سایر ادوات جنگی که کاربرد نظامی و دفاعی دارد و در فضای حقیقی برگزار میشود توسط شرکت کننده یا شرکت کنندگان بازنده در این مسابقات، مشمول جرائم موضوع بندهای (1) و (2) این ماده نیست.
تبصره 2- در صورتی که اقدامات مرتکب یکی از جرائم مذکور در بندهای (1) تا (3) این ماده به عنوان حرفه یا سردستگی گروه مجرمانه سازمان یافته محسوب نگردد، چنانچه قبل از تعقیب یا پس از شروع به تعقیب با مراجع قضائی یا انتظامی همکاری موثر در شناسایی اداره کنندگان و سردسته ها و اموال و عواید حاصل از جرم آنها داشته باشد، پس از ضبط اموال و عواید حاصل از جرم به نفع دولت از تعقیب موضوع این ماده معاف میشود.
دعاوی مربوط به قمار (پس گرفتن مال)
وفق ماده 654 قانون مدنی قمار وا گروبندی باطل و دعاوی راجعه به آن مسموع نخواهد بود. قمار و گروبندی از مصادیق «استفاده بدون جهت» است و نه تنها دعوای مطالبه آن مسموع نیست، اگر مالی پرداخته شده باشد، قابل استرداد است (کاتوزیان، قانون مدنی در نظم حقوق کنونی، ذیل ماده 654، یاداشت 2)
ماده 654 قانون مدنی : قمار و گروبندی باطل و دعاوی راجعه به آن مسموع نخواهد بود. همین حکم در مورد کلیه تعهداتی که از معاملات نامشروع تولید شده باشد جاری است.
لذا شخصی که در قمار برنده شده است نمی تواند در دادگاه شکایتی برای گرفتن شرط خود مطرح کند اما اگر کسی در قمار ببازد و مال خود را از دست بدهد می تواند درخواست استرداد آن را کند. (استرداد یعنی: پس گرفتن چیزی)
اما نکته آن است که ممکن است با طرح چنین ادعایی طرفین مشمول مجازات شوند. لذا بهتر است قبل از هرگونه اقدام با وکیل مشورت نمایید.
مطالب این وبسایت صرفاً جهت مطالعه و رفع مشکلات حقوقی بازدید کنندگان محترم منتشر شده اند و کلیک راست و کپی برداری دارای محدودیت است. لذا چنانچه جهت امور تحقیقاتی نیازمند دسترسی به متن مطلب می باشید، می توانید " از انتهای هر پست فایل ورد (word) آن را دریافت نمائید. "
عالی بود. خیلی ممنون
سلامت باشید